Phishing og Svindel E-Post
Svindlere blir stadig flinkere og mer kreative i utforming av e-poster slik at de ser legitime ut med målet om sende deg til en falsk nettside eller åpne et infisert vedlegg. easy:solutions gir her noen enkle steg for hvordan du kan unngå å bli offer for svindel.
UVENTEDE HENVENDELSER
Vær kritisk til e-poster du mottar;
Har du et tidligere forhold til avsender ?
Er e-posten sendt på et tidspunkt du forventer fra aktuell avsender ?
Er avsenderadressen kamuflert eller peker den til en merkelig adresse ?
Eksempel:
HASTVERK
Svindlerne prøver gjerne å gi deg en følelse av at ting haster og at en handling må utføres snarest. Hvis noe haster - kontakt vedkommende eller be om ytterligere bekreftelse.
UNDERSØK LINKEN
Linker til nettsider er ofte kamuflert til å ta deg til en annen nettside enn det som er skrevet. Til eksempel denne linken; google.com - som ser ut til å ta deg til google, men egentlig sender deg til easy:solutions hjemmeside. Du kan se den ekte adressen ved å la musepekeren ligge på linken i noen sekunder - eller kopiere ut adressen ved å høyreklikke på linken og lime den inn i adressefeltet i nettleseren for så å verifisere at adressen stemmer med det du er blitt presentert.
Eksempel på en lenke som tar deg til en russisk nettside:
GÅ DIREKTE TIL AVSENDER / LEVERANDØR
Dersom en leverandør sender deg en e-post om innhenting av informasjon av noe slag - gå direkte til leverandørens hjemmeside og søk opp informasjonen der. For eksempel ved henvendelse om en pakke; Gå til speditørens hjemmeside eller kontakt de per telefon.
VÆR SPESIELT OBS PÅ ÅPNING AV VEDLEGG
Hackere og svindlere legger ofte inn virus i vedlegg til e-poster. En PDF fil kan til eksempel inneholde ransomware og når du kjører filen vil du automatisk få kryptert alt innholdet på maskinen din. Dette er ugjenopprettelig. Da det kan være svært vanskelig å se om det er et virus bakt inn i et vedlegg bør du være kritisk til avsender av e-post med vedlegg. Hvis det er mulig å følge kontakte avsender - gjør det! Se også "Siste ord" nederst på siden for hvordan easy:solutions kan bistå med å verifisere innholdet.
Eksempler på mailer hvor du IKKE burde åpne vedleggene eller følge lenkene
Avslørende detaljer i rødt;
Se avsenderadressen ved siden av "navnet"
Vedlegget er en HTML fil, burde vært en lydfil hvis det var voicemail
Voice mail for easy:solutions, som vi ikke har, fra Polen.
HVIS I TVIL, KONTAKT OSS
Vi hos easy:solutions kan hjelpe til med å avgjøre om eposten er autentisk og trygg. Vi har mulighet til å teste lenker og vedlegg i isolerte miljøer. Dette er langt rimeligere enn å redde bedriften fra total kollaps og datatap.
Siste ord
For å forhindre phishing, ransomware, cryptolocker og andre virus i vedlegg anbefaler vi sterkt at det implementeres sikkerhetsløsninger fra easy:solutions - herunder fra vår "Endpoint Protection Platform"; easy:epp. Denne pakken inneholder tjenester for beskyttelse av klientmaskiner og stopper konsekvensene av de fleste brukerfeil. For mer informasjon, kontakt oss eller se denne linken: https://www.easysolutions.no/easy-epp-sentinelone (husk å sjekk legitimiteten til linken før du klikker )
PS: Benytter du fjernstyrt skrivebord (easy:desktop) fra easy:solutions er du allerede dekket av flere av sikkerhetsløsningene nevnt ovenfor.
For ytterligere informasjon, se; lexit.no